Vijfde leerjaar

Toasten op het nieuwe schooljaar

Op vrijdag 14 september hebben de kinderen van het 5de en het 6de leerjaar getoast op het nieuwe schooljaar. Dit ging gepaard met een les drama, waarbij de kinderen met vingerpoppetjes verhalen naar voor brachten. Daarnaast mochten ze ook nog zelf de glazen versieren, en bovenal zelf de toastjes maken. Dat was smullen geblazen ! Ze waren heel lekker ! De kinderen van de andere klassen en de ouders aan de schoolpoort zijn daarvan getuigen !

Plattegronden tekenen

Op donderdag 06 september hebben we in de klas blokkenbouwsels gemaakt. Achteraf moesten we daarvan het voor-, achter- en de zijaanzichten tekenen. Van elk bouwsel leerden we ook het plattegrond tekenen. Dit deden we in groepjes in de turnzaal. Ziehier enkele foto’s :

Individuele foto’s van de leerlingen

Suikerhuisjes bouwen

Opdracht : thema WO “Wij bouwen een huis” STEM : maak een stevig, stabiel en duurzaam huisje met suikerklontjes !

Op een onbewoond eiland

Groepswerk: jullie zijn schipbreukelingen en spoelen aan op een onbewoond eiland. Maak met het materiaal dat voor handen is een leefbaar eiland.

Verkeerswandeling

Op donderdag 03 mei hebben we met de vijfde klas onder een stralende zon onze verkeerswandeling gedaan. De kinderen leerden over de soorten verkeersborden, de gevaarlijke verkeerssituaties, enz. Na een kwartiertje voetballen op de Tuinwijk, mochten de kinderen ook zelf boetes uitschrijven voor mensen die een overtreding begingen langs de Menenstraat. Dat vonden ze supertof. In de Neerstraat leerden we ook de voorrangsregels toepassen op het kruispunt. Ziehier enkele foto’s over een leerrijke namiddag.

Speuren in de grachten langs Geluveldse wegen

Vandaag 19 april gingen we op stap langs de Geluveldse wegen op ontdekkingstocht naar bloemen en planten uit de gracht en de weide. Kinderen leren de planten kennen adhv determinatietabellen. Ondertussen worden alle delen van de bloemen besproken en ontleed. Ook leerden we hoe we bloemen kunnen drogen om later te gebruiken in ons plakboek !

Oriƫntatieloop te Bulskampveld

Kinderen leren bepaalde punten terug de vinden adhv een kaart. Na een grondige uitleg van de gids, gingen de leerlingen aan de slag ! In de namiddag moesten ze een volledig parcours afleggen door het bos. Iedereen heeft dat heel goed gedaan. Proficiat aan de winnaars !

Ballonboot

STEM in het vijfde ! De kinderen moeten zelf een bootontwerpen die kan varen zonder te duwen of te blazen. Het materiaal kregen ze aangereikt. Hier ziet u ze aan het werk. Later zullen we onderzoeken of de boten werkelijk kunnen varen of niet !

Carnaval op school

Een periode om eens gek uit de hoek te komen op school is wel de carnavalperiode ! Hier volgen enkele foto’s van de kinderen die zich verkleedden in de klas ! De overige foto’s van het carnavalsfeest in de zaal, vindt u terug op de startpagina !

Schaatsen te Gullegem

Leuke sportieve namiddag voor de kinderen. Gelukkig terug naar school zonder gebroken armen of benen !

Spaghettifestijn

Op woensdag 17 januari hebben de leerlingen van het vijfde, in het thema techniek rond voedsel, zelf spaghetti klaargemaakt. Dankzij de deskundige hulp van juf Severine is alles zeer vlot verlopen : groenten snijden, in de potten roeren, tafel dekken, en natuurlijk ook lekker smullen achteraf ! Het was een leerrijke ervaring voor de kinderen. Sommigen hebben zelfs beloofd het thuis nog eens over te doen ! Zie maar naar de foto’s !

Knutselen met groenten en fruit

Op stap als Sint en Piet

Halloween in klas

Schaalberekening

In de lessen ruimte leren de kinderen werken met schaalberekening. Hier meten de kinderen de speelplaats op , om dan achteraf in verkleinde weergave op papier te tekenen.

Bijwonen herdenking WO I : Nieuw-Zeeland

Bosdag

Op maandag 2 oktober zijn we met onze klas naar de Palingbeek getrokken om er een hele leuke bosdag te beleven.

In de voormiddag leerden we hoe we moesten composteren. Na heel wat uitleg van de compostmeester, mochten we zelf aan de slag !

Uiteindelijk heeft iedereen van onze klas het compostdiploma behaald ! Een dikke duim voor onszelf !

Na onze picknick ’s middags was er in de namiddag traditiegetrouw een bosspel ! We hebben flink wat (kilo)meters gelopen !

Geniet mee van de foto’s !

Bouwsels

In de lessen ruimtelijke ordening leerden de kinderen plattegronden tekenen van hun eigen gemaakte bouwsels.

Hoekenwerk in de derde graad

Elke dinsdagnamiddag werken het vijfde en zesde leerjaar samen tijdens de les hoekenwerk. Een groepje grasduint in de klasbibliotheek (boekenhoek), een groepje schrijft zelf een gezelschapsspelletje (schrijfhoek), een groepje maakt een stroomkring (techniekhoek), een groepje speelt Trivial Pursuit (spelhoek), een groepje maakt oefeningen op de I-pad (taalhoek) en een groepje experimenteert met water (experimenteerhoek).

 

Individuele foto’s

Welkom in de derde graad! – vrijdag 1 september

Deze namiddag werkten we, met het vijfde en zesde leerjaar, in verschillende groepjes. Een groepje maakte toastjes, een groepje versierde glazen en een groepje bracht een toneeltje met zelfgemaakte vingerpopjes. We toastten op het nieuwe schooljaar, welkom in klas 5 en 6!