Derde leerjaar

April 2021

De paaspauze zorgde ervoor dat we pas na 3 weken weer met elkaar konden spelen en ravotten. Dat zorgde al voor heel veel fijne momenten op de speelplaats. De macarena dansen is momenteel één van de favorieten. Maar ook Uno spelen is populair. In de klas leerden we de afgelopen weken cijferen delen. Dat is niet eenvoudig, maar héla, onderschat de derdeklassers niet! Wij kunnen veel, héél veel! We werkten opnieuw veel in groepjes en gingen vaak aan de slag met bewegend leren.

Tijdens de WO-lessen zijn we bezig over ‘Groeien en bloeien’. We nemen de dieren en planten onder de loep. Om alles concreet te maken gingen we ook op uitstap naar de berm. Wat hadden we geluk met het weer, het was een stralende dag! 1 minuut stilte, de eierdoos vullen met verschillende kleurtjes en kriebeldiertjes zoeken. Het was superleuk!

We namen deel aan de Kangoeroewedstrijd (een wedstrijd met veel denk- en puzzelopdrachten). Iedereen kreeg een mooi certificaat én een aantal leerlingen verdienden zelfs een extra prijsje. Ideaal dus om de maand april af te sluiten!

Maart 2021

Maart stond in het teken van de lente en Pasen. We knutselden heel wat leuke zaken, bekijk de foto’s hieronder maar. De leerlingen waren, terecht, apetrots op hun werk. We gingen ook verder aan de slag met het cijferen. Wij zitten in teams van 4 en dat komt ons eigenlijk héél goed van pas, want wij werken superveel samen. Jammer genoeg moesten we vroeger aan onze paasvakantie beginnen dan verwacht. Maar hé … Wij zijn sterker dan corona! 😉

Februari 2021

Het was opnieuw heel erg fijn in onze klas de afgelopen weken. Net voor de krokusvakantie leerden we werken met de zakrekenmachine. Je wiskundeoefeningen verplicht met een machine maken, superplezant! We stapten ook precies 1 kilometer af. Met behulp van een meetlint van 10 meter wandelden we van de school tot aan de wijnhandel. In het terugkeren timeden we onze wandeling, wij kunnen 1 kilometer stappen in 13 minuten. We ontdekten de voedingsdriehoek, schreven en typten een verhaal dat juf bundelde tot een echt boekje en gingen aan de slag met zoutdeeg. Het hoogtepunt van de maand? Ik vermoed dat dit voor veel kinderen carnaval was … :). Hoe dan ook, februari was opnieuw een toppertje. Wij zij helemaal klaar voor de maand maart!

Januari 2021

Januari was de maand die startte met een herhalingsweek en proefjes. Niet zo fijn, maar wel noodzakelijk. Zeker in tijden als deze is het belangrijk te weten wat de kinderen weten en kunnen en waar we nog moeten bijsturen. Maar hé, we deden ook heel veel interessante, leuke en leerrijke dingen.

Zowel Jolien als Kobe mochten hun 9de verjaardag vieren in de klas. Zoals gewoonlijk werden ze echt wel in de kijker gezet met een cadeautje, een liedje, traktaat en onze ‘toffe peer’. De WO-lessen stonden in het teken van ‘Bij ons in de buurt’. Na een leerwandeling door Geluveld, ontdekten we de plattegrond en de luchtfoto. We leerden een legende opstellen, namen verschillende landschappen onder de loep en schreven zelfs een brief naar de burgemeester.

Jana was even ons model om de omtrek te begrijpen én te berekenen. Concreet werken gebeurt nog vaak in het derde leerjaar, zeker ook bij meetkunde en het leren over verschillende gezichtspunten. Dan zijn we blij als we naar de blokjes kunnen grijpen. Sowieso staan er heel veel doe-activiteiten op het programma in de derde klas. We leren heel veel door te doen. Ook in ons hoekenwerk. Daar maakten we tijd om een puzzel van de wereld te maken. Zo kwamen de leerlingen op een speelse manier in aanraking met een wereldkaart. Maar ook spelletjes rond spelling, sociale vaardigheden en wiskunde kwamen aan bod. In de muzische lessen maakten we, naar aanleiding van ons WO-thema, een eigen droomstad. Elke leerling maakte een stukje, samen vormde dat een prachtig geheel! Ten slotte sloten we de maand ook af met een partijtje schaak. We kunnen nu al heel veel stukken en daar zijn we best trots op!

Tot volgende maand voor meer nieuws?

Groetjes,

juf Drieke en juf Saar

December 2020

Helemaal klaar voor de kerstsfeer! In de klas verscheen een … euh … originele kerstboom! De kinderen mochten namelijk zelf de decoratie kiezen. We knutselden sterren en kerstboomhangertjes. Met hééél veel glitters! 😉 Daarnaast waanden we ons ook even Picasso door in zijn stijl een kerstboom te tekenen met waskrijt. Prachtige resultaten leverde dat op!

Ondertussen moesten we natuurlijk ook werken. Grootste nieuwigheid? We leerden vermenigvuldigen en delen tot 1000. Oefeningen als 68 : 4, of 15 x 60 hebben voor ons geen geheimen meer.

De geleerde zaken oefenden we ook heel vaak in. Groepswerk, partnerwerk of inoefenen via een digitale quiz. Het kwam allemaal aan bod in december.

We wensen jullie alvast een sfeervol einde en een hoopvol begin toe.
Laten we hopen dat 2021 vlotter zal verlopen! Groetjes van de derdeklassers en de juffen!

November 2020

November … Tijd voor de Sint! Met een weekje vertraging konden we de cadeautjes van die lieve man ontdekken in onze klas. We kregen heel wat bouwmaterialen en ook de spelletjes- en boekenkast werden aangevuld met heel wat moois!

We leerden en oefenden heel veel nieuwe dingen: optellen en aftrekken tot 1000, hoeken, meetkundige figuren … In de WO-les gingen we op tijdreis. We bestudeerden onze levenslijn, ontdekten de werking van tandwielen, gingen op zoek naar onze eigen stamboom en leerden over het koningshuis.

Ten slotte maakten we ook kaartjes voor de grootouders. Dat was reuzeplezant!

Oktober 2020

Oktober was de maand van het bos. We hadden bosdag, maar ook de bos- en parkspelen. We leerden het alfabet en oefenden dit op verschillende manieren in. We herhaalden ook de basisregels voor schaken, zodat we dit jaar nog meer stukken kunnen leren kennen. Het herhalen van de hoofdletters gebeurde via een aantal leuke manieren: een moppenboekje en schrijven in verf … We knutselden ook gekke dieren, naar een voorbeeld van Thierry Poncelet. Ja, een beestig geestig maand!

September 2020

In september leerden we de klas kennen, maakten we toffe peren, mochten we STEMsgewijs werken met Lego-robotjes, ontdekten we de getallen tot 1000 en genoten vooral van elkaars bijzijn.